Granvia od štátu dvojmiliónovú platbu za bezpečnosť na R1 nedostane

07.02.2013 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) – Štát nezaplatí spoločnosti Granvia dvojmiliónovú platbu za bezpečnosť navyše k ročnej splátke za rýchlostnú cestu R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou za rok 2012. Pre TASR to potvrdilo ministerstvo dopravy aj samotná Granvia, ktorá si na túto sumu nárokovať nebude.

Firma má podľa zmluvy právo na dvojmiliónovú platbu za bezpečnosť v plnej výške, ak sa na ceste stane ročne menej ako 65 nehôd s následkom na zdraví účastníkov nehody. Za minulý rok Granvia túto podmienku splnila. Rezort dopravy však po analýze zmluvy zistil, že na to, aby mohlo byť toto kritérium uplatnené, musia byť všetky úseky rýchlostnej cesty v prevádzke celý rok.

"A keďže obchvat Banskej Bystrice sa otváral až v priebehu roka 2012, nemá koncesionár právo uplatňovať si túto platbu, čo už aj sám uznal," uviedol pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Úsek rýchlocesty R1 z Nitry po Tekovské Nemce je totiž v prevádzke od jesene 2011, ale obchvat Banskej Bystrice vodiči využívajú až od polovice roka 2012.

"Za rok 2012 si nerobíme nárok na vyplatenie platby za dosiahnutie určenej úrovne bezpečnosti. Máme rovnaký názor ako ministerstvo dopravy," uznala spoločnosť Granvia v stanovisku pre TASR. Ak sa však spoločnosti za rok 2013 kritérium bezpečnosti podarí dodržať, o dvojmiliónovú platbu bude žiadať. "V takom prípade si budeme na túto platbu uplatňovať nárok podľa Koncesnej zmluvy," avizovala firma vo vyjadrení.

Ministerstvo dopravy sa netají tým, že by toto kritérium chcelo zo zmluvy s Granviou vyňať úplne. "Snaha ministra dostať klauzulu o bezpečnosti preč zo zmluvy aj v budúcnosti pretrváva aj naďalej. Na takúto zmenu je však potrebná dohoda oboch partnerov," doplnil Kóňa. Podľa firmy Granvia sa však rokovania s ministerstvom v tejto veci nevedú. Rezort dopravy na to reagoval tým, že diskusie s Granviou sú komplexné a "ich agenda je veľmi široká".

Ministerstvo totiž v súčasnosti s Granviou rokuje o samotnej platbe za dostupnosť za rýchlocestu za minulý rok. Štát by mal podľa pôvodných prepočtov zaplatiť spoločnosti 97,6 milióna eur. Rezort dopravy však firme rozporuje sumu vyše 6 miliónov eur za nedostatky, ktoré zistil. "Rokovania stále prebiehajú, a preto nie je definitívne jasné, akú sumu za predchádzajúci rok štát spoločnosti Granvia zaplatí," vysvetlil Kóňa. Spoločnosť 52-kilometrovú rýchlostnú cestu medzi Nitrou a Banskou Bystricou postavila a v súčasnosti ju prevádzkuje a udržuje, za čo jej štát odvádza pravidelné ročné platby.
 

Vyberte región